perjantai 7. elokuuta 2015

Jälleen uusia leikkikaluja



Pahasti ontuva jalka


Kävin maanantaina Berninan merkkiliikkeessä näyttämässä yläsyöttäjää. Ei ole epäilystäkään, että jalka on epäkunnossa. Siinä sitten ihmettelimme kauppiaan kanssa, miten se on mahdollista. Jalka kun niitataan valmistettaessa niin, ettei sen sisuskaluja pääse kukaan sorkkimaan. Jäi kuitenkin ääneen sanomatta ainoa mahdollisuus: jalka on ollut susi jo syntyessään. Koneen varaosatakuu on mennyt umpeen muutamia vuosia sitten, eikä kauppias mitenkään voinut luvata uutta ilmaista, ehjää jalkaa. Jää maahantuojan päätettäväksi, mitä tässä on tehtävissä. Ikävin vaihtoehto olisi se, että joutuisin ostamaan uuden toimivan yläsyöttäjän markkinahintaan. Jalka maksaa nykyään erikseen ostettuna miltei 150 euroa.

Ompelu on jäänyt tällä viikolla melko vähäiseksi, sillä innostuin tekemään yhden kangaskokeilun. Kerron siitä sitten kuvien kanssa, kun saan sen siihen pisteeseen, että sitä voi näyttää.

Innostuin jälleen selailemaan nettiä ja löysin lisää tilkkuilijoille sopivia leikkikaluja Play Crafts -blogin sivuilta. Palette Builderin avulla voi rakentaa oman (valo)kuvan perusteella yksinkertaisen värikartan. Myös Color Play on värigeneraattori. Sen toimintaperiaate on minulle vielä hieman epäselvä. Epäilen, että se toimii satunnaisuuden periaatteella. Color Play ei vaikuta mielestäni yhtä kiinnostavalta kuin Palette Builder. Kiinnostavin mielestäni on kuitenkin Equal, jonka avulla voi rakennella moderneja tilkkutyömalleja. Kolmiot kiinnostavat. Työkaluun voi syöttää haluamansa tilkkutyön koon lisäksi, mitä värejä haluaa työhön mukaan ja missä suhteessa. Arvelen, että Equalin avulla olisi hauska suunnitella omia töitä. Viimeisenä löytönä on Illustrator Swatches, joka on mitä ilmeisimmin Illustratorin sovellus, johon voi syöttää jonkin kangaskokoelman värit, esim. Konan kankaat. Sitten tällä lisäosalla voi kokeilla erilaisia värivaihtoehtoja. Vaatinee hieman paneutumista ja mitä ilmeisimmin myös Illustratorin, joka minulta puuttuu ihan kokonaan.

Hieman epäselväksi jäi, ovatko nämä löytämäni työkalut täysin vapaasti käytettävissä. Kokemuksesta tiedän, että amerikkalainen oikeuskäytäntö voi olla ihan jotakin muuta kuin suomalainen. Selkein löytämäni vastaus on täällä:  http://www.play-crafts.com/blog/about/. Ehkä jossakin vaiheessa otan porukkaan yhteyttä ja kysyn, tuleeko heiltä jälkivaatimuksia, jos vaikka onnistuisin luomaan heidän työkaluillaan jonkin tajunnanräjäyttävän hienon tilkkutyömallin ja rupeaisin esimerkiksi myymään sitä julkisesti omissa nimissäni.

Ennen kuin ollaan kuitenkaan noin pitkällä, minun pitää tehdä kaikki - tuhat ja sata - keskeneräiset käsityöni ja vielä pari muuta valmiiksi suunnittelemaani työtä.  Lisäksi minun pitää opetella vielä ainakin käpypitsin teko ja vapaavirkkaus. Löysin eilen monta hauskaa mallia Pinterestistä. Myöskään koukkuamis- ja pitsinnypläystaitojen hankkimista en pistäisi pahakseni.

Voi myös olla, että unohdan aikeeni leikkiä työkaluilla löytääkseni sen tajunnanräjäyttävän tilkkutyömallin ja rupean ihan vaan piirtelemään vanhanaikaisesti kynillä ja paperilla. Ei sekään olisi yhtään hassumpi vaihtoehto.

P.S. Illustrator Swatches toimii ainoastaan Illustratorissa ja Photoshopissa. Lisätietoja Pile O´Fabric -blogissa. Kannattaa ainakin katsoa sieltä asennusvideo, joka on nähtävissä myös YouTubessa.

2 kommenttia: